global
Variables
Utilities
CUSTOM STYLES

Tarmen, "din andre hjerne" - hva betyr det?

Fullt navn
11. januar 2022
5
min lesing

Du har helt sikkert brukt utrykk som “Jeg har sommerfugler i magen” eller “Jeg kjenner det på magefølelsen”, men har du noen gang lurt på hvorfor vi sier dette? Svaret ligger i den tette forbindelsen mellom tarm og hjerne.

Det har vist seg at en «nervøs mage» ikke er så tilfeldig. Jo mer vi lærer om tarmen og tarmbakteriene våre, jo mer blir det klart at magen virkelig er vår “andre hjerne.”

Du har kanskje hørt at immunforsvaret i stor grad er lokalisert i tarmen, og at økt tarmpermeabilitet (lekk tarm) er knyttet til økt inflammasjon i hele kroppen (systemisk inflammasjon), som igjen kan føre til en rekke plager og sykdommer? Så mye som 70-80 % av immunforsvaret vårt er lokalisert i tarmen vet vi i dag.

Vitenskapen har også vist at forbindelsen mellom tarmene og følelsene våre er akkurat like sterk. Det kan forklare at vi ofte blir dårlig i magen når ting er vanskelig.

Hva er den faktiske forbindelsen mellom tarm og hjerne?

Bakterier i tarmen spiller en vesentlig rolle for en rekke kroppslige funksjoner. Tarmbakteriene er involvert i det meste, inkludert fordøyelse og næringsopptak. En ubalanse (dysbiose) i bakteriefloraen fører ofte til irritabel tarm (IBS) eller, i noen tilfeller, kronisk betennelse.

Derfor er det avgjørende å være «venn» med disse fantastiske små skapningene som bidrar med å holde helsen vår i balanse. I dag vet vi f. eks at overforbruk av antibiotika er uheldig for den fine balansen i bakteriefloraen.

Bakteriene lever av den næringen vi spiser, og det gir mening til uttrykket «du er hva du spiser»

Tarmen og hjernen påvirker hverandre begge veier, men visste du at det er betydelig mer kommunikasjon fra magen til hjernen enn andre veien? Det betyr i praksis at tarmhelsen kan utløse kjente plager som stress, angst, depresjon og kognisjon.

Vitenskapelige studier viser at det enteriske nervesystemet (ENS) befinner seg i tarmen vår. Denne delen av det autonome nervesystemet, som er ansvarlig for å regulere fordøyelsesprosessene, er en av de mest interessante delene av kroppen vår. Vi kaller ENS vår «andre hjerne».

Adskilt fra sentralnervesystemet består ENS av to tynne lag med mer enn 100 millioner nerveceller. Det er langt flere enn vi finner i ryggmargen. Disse cellene dekker veggene i mage- og tarmkanalen, og de kontrollerer blodstrømmen og sekresjon av fordøyelsessafter som hjelper mage- og tarmkanalen med å fordøye mat. Tarmen (ENS), eller vår «andre hjerne», hjelper oss med å føle hva som skjer der, og sørger for den fantastiske mekanismen vi kaller fordøyelse.

Vår «andre hjerne» er ikke involvert i tankeprosesser eller refleksjon, men studier antyder at den kontrollerer vår atferd.

7 naturlig måter å styrke den fine balansen mellom tarm og hjerne

  • Unngå prosessert mat

Naturlig, hel og ubehandlet mat er rett «bensin» for tarmen og tarmbakteriene, i motsetning til fiber- og næringsfattig ferdigmat. Det er dessverre et faktum at sterkt prosessert mat som hvitt brød, chips og søtsaker utgjør en stor del av en rekke menneskers daglige kosthold.

Tilsatt sukker er ofte maskert blant flere tilsetningsstoffer og raffinert salt for å få en ønsket, lang «hylletid» i handelen. Vi vet at et høyt inntak av sukker er knyttet til overvekt/fedme, diabetes og migrene for å nevne noe.

  • Spis probiotika (fermentert mat)

Fermentert mat som kefir, surkål (ikke den typen vi kjøper i pakke til jul) og kombucha (syrnet svart te) er eksempler på mat og drikke som er gull for tarmfloraen.

Probiotika er «gode bakterier» som befinner seg i tarmveggens slimhinne og er ansvarlig for næringsopptak og ditt immunforsvar. Probiotika er særlig gunstig om det inntas sammen med prebiotika (vannløselig fiber)

  • Minimer ditt inntak av gluten

Vi vet at et høyt inntak av gluten irriterer den fine balansen i bakteriefloraen. Tradisjonelle metoder som å bløtlegge, bake med surdeig, og spiring gjør korn betydelig mer fordøyelsesvennlige.

  • Spis sunt fett

Sunne fettsyrer er vesentlig for hjernehelsen. Kaldpresset olivenolje er svært gunstig på grunn av sin betennelsesdempende effekt, og høye innhold av antioksidanter som beskytter mot celleskade. Kaldpresset rapsolje, avokado og kokosfett er eksempler på andre svært gunstige fettsyrer.

  • Spis sopp

Shiitake sopp er spesielt gunstig på grunn av sitt høye innhold av vitaminet B6. B6 er viktig for produksjon av serotonin (lykke hormon) og nevrotransmittere. Gode B6 nivåer er assosiert med godt humør og naturlig stressreduksjon.

  • Spis nøtter

Spis en håndfull nøtter hver dag. Rå og ubehandlede mandler, valnøtter, cashewnøtter eller andre rå nøtter er blant annet fulle av serotonin.

  • Spis masse grønnsaker

Grønnsaker er vår viktigste kilde til fiber og mikronæringsstoffer (vitamin, mineraler og antioksidanter) som er den viktige «bensinen» for bakteriefloraen. Jeg slår et slag for 10-om dagen!

*Visste du at IBS, eller en tarmhelse i ubalanse, kan hemme vektreduksjon?

Sliter du med å gå ned i vekt så kan det ha sammenheng med for mye stress og ubalanser i tarmen. Stress i tarmen påvirker økte nivå av stresshormoner samt økt blodsukker og insulin, som gjør vektreduksjon utfordrende.

I enkelte tilfeller er det altså avgjørende å få tarmhelsen i balanse før en vektreduksjon er mulig.

Sammendrag

Bakterier i tarmen spiller en vesentlig rolle for menneskekroppens funksjon. De er ansvarlige for fordøyelse og næringsopptak, og har en betydelig innvirkning på mental helse.

Forskning viser at det er en sammenheng mellom tarmbakteriene og psykiske lidelser som depresjon, kronisk angst og stress.

Nøkkelen ligger i å ta vare på tarmhelsen, noe som vil redusere systemisk inflammasjon og forbedre mental helse.

Skrevet av Ernæringsfysiolog Anna Ingwardo Anna Ingwardo – Kost-Terapi mobil: 95 22 59 59 Epost: anna@annaingwardo.no www.annaingwardo.no

Er du motivert til å
gå ned i vekt?

Få hjelp med smaksrik mat og et team av eksperter som hjelper deg å gå ned i vekt.

Klikk her for å booke en uforpliktende samtale:

Book gratis konsultasjon
Folded yellow omelette garnished with chopped green herbs on a speckled ceramic plate.Two cooked sausage patties on a plate garnished with fresh rosemary and sliced white mushrooms.